I love me!

Soms kom je iemand tegen met wie het kletsen vanzelf gaat en van wie je een bak energie en inspiratie krijgt. Mijn collega Mariska van Flying Yogi is zo iemand. Mariska heeft een online yoga school en is een voorvechter van zelfliefde en zelfacceptatie. Ze gaf mij goede tips over zelfliefde die ik graag met jou wil delen, daarom heb ik Mariska gevraagd om een blog te schrijven:

Voor dat ik yogadocent werd heb ik vele jaren gewerkt als stewardess. In het vliegtuig wordt het iedere vlucht weer herhaald, ‘zet eerst je eigen zuurstofmasker op voor je andere gaat helpen’. Inmiddels begrijp ik dondersgoed wat ze daarmee bedoelen. Want hetzelfde geldt in het dagelijks leven. Je moet goed voor jezelf zorgen om goed voor anderen te kunnen zorgen.

Als het over zelfliefde gaat heb ik ervaren dat mensen hier vaak een veel te groot doel of veel te grote betekenis aan geven. Zij zijn van mening dat je jezelf dan volledig moet omarmen en niet meer onzeker mag zijn. Dat is natuurlijk onzin. Ik ben ook absoluut nog onzeker. Hou van jezelf, onzeker, zeker, ongeduldig (jep, that’s me!), dik of dun.

Zelfliefde is voor mij eigenlijk heel simpel: neem de tijd  voor jezelf, al is het maar 5 minuten. Met onderstaand stappenplan is het makkelijker dan je denkt.

Stap 1: Plan een vast moment voor jezelf, bijvoorbeeld iedere ochtend of iedere week.

Stap 2:  Breng je gezin op de hoogte van dit moment. Mama is out of office!

Stap 3: Kies voor iets haalbaars. Het kan iets kleins zijn en hoeft niet veel tijd te kosten. Zet een lekkere bak koffie en lees je favoriete tijdschrift. Of doe een korte yoga practice. Heb je een stok achter de deur nodig? Maak dan een afspraak bij bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist of masseur.

Stap 4: Deze tip klinkt zo makkelijk, maar ik weet uit ervaring dat dit de lastigste is van allemaal. Voel je niet schuldig!

Door voor jezelf te kiezen leer je de mensen om je heen ook dat het belangrijk is om voor jezelf te kiezen en lief voor jezelf te zijn. En dat niet alleen, je leert jezelf én de mensen om je heen dat het belangrijk is om jezelf serieus te nemen.

Wees niet te streng.

Ik wil tip 3 nog extra benadrukken, kies iets haalbaars en wees niet te streng voor jezelf. Je bent een mooi mens en je bent genoeg. En lukt het een keer niet om lief te zijn voor jezelf? Dan is het al heel goed dat je dat realiseert en je de intentie hebt om dit te veranderen. Neem de tijd, er is of gaat veel veranderen in jouw gezin.

Gerelateerde
posts